fbpx

Viisivaihteisia hevosia

5G-horses

Katso alta hauska video ja päivitä tietosi islanninhevosesta.

Islanninhevonen on pieni ja vahva hevosrotu, se ei ole poni.

Rodun suosio kasvaa jatkuvasti, niin meillä Suomessa ja yhä enemmän koko maailmassa.

Islannissa on vain islanninhevosia, vajaa 100t, Saksassa 56t, Tanskassa 40t, Ruotsissa 32t, rotu leviää vanhoihin hevosmaihin jatkuvasti. Suomessa on tilaa kasvulle…

Suosion syitä on monia, muun muassa islanninhevosen askellajit. Useinmilla hevosroduilla niitä on kolme (käynti, ravi, laukka). Töltti ja passi ovat islanninhevosen omia tapoja liikkua.

Töltti on tasainen, oli vauhti hiljainen tai kova, jokainen jalka käy maassa omaan tahtiinsa eikä ratsastaja tunne satulassa pompintaa. Kilpailuissa arvostetaan paitsi puhdasta tahtia myös näyttäviä joustavia liikkeitä.
Passi on nopein askellaji. Siinä hevonen vuoroin liitää ja vuoroin samanpuolen jalat käyvät maassa antamassa vauhtia. Kaikilla islanninhevosilla ei ole tätä viidettä askellajia, siksi puhutaan 4- tai 5-käyntihevosista. Jalostuksessa toivotaan kaikkien askellajien säilyttämistä.

Islanninhevonen on hevosmaailman eko-tuote, se on vaatimaton ja pärjää pienemmin resurssein kuin isommat sukulaisensa.
Luonteeltaan islanninhevoset eli issikat ovat sosiaalisia laumaeläimiä. Ne haluavat elää mieluiten ulkona, jopa ympärivuotisesti. Paksu talvikarva mahdollistaa sen Suomessakin. Hevosten käsittely on helppoa ja ne ottavat ihmisen hyvin huomioon ja ystäväkseen. Islanninhevonen on vireä ratsu. . Sen ratsastuksessa vaaditaan yhtä lailla paljon aikaa, treeniä ja osaamista kuin isompienkin hevosten kanssa, jotta saavutetaan menestystä.

Kaikki islanninhevoset ovat puhdasrotuisia. Niiden kantakirja on suljettu jo 1100-luvulla, eikä risteytyksiä sallita. Suomeen on aikoinaan tuotu jalostukseen huippuyksilöitä ja niiden jälki on nähtävissä tämän päivän kasvatuksessa. Tänä päivänä huippuyksilöitä syntyy myös Suomessa, niitä ei tarvitse etsiä kaukaa. 5Ghorses tiimin tarkoituksena on todistaa tämä käytännössä.